03 diciembre, 2008

Edu 365

L’edu 365.cat és un porta educatiu on trobar diversos recursos i información tant per a alumnes, com professors com pares i mares. Els apartats més significatius que té són els següents:

ALUMNES
  • Infantil: Són activitats de JClic agrupades per diferents àrees. També hi ha vídeos i cançons i àrees amb diferents activitats.

  • Primària: Aquest subapartat està dividit en enllaços d’interès, novetats i àrees (assignatures). A cada àrea hi ha miniunitats didàctiques, preguntes amb resposta i enllaços d’interès.

  • ESO: Amb una organització igual que a la de primària però amb més quantitat d’informació.

  • Bxillerat: Hi ha menys apartats que als anteriors. Ja no va per àrees i no hi ha jocs ni MUD’S, només hi ha enllaços amb directores (agrupacions de webs cercades i agrupades per categories i comentades).

ESCRIPTORI

És com un escriptori virtual amb enciclopèdies, carpetes personals que queden penjades a la web, conjugadors... tot un recull d’eines per a l’estudi. Cal a dir que hi ha diverses eines a les que només es pot tenir accés amb un compte d’usuari de l’XTEC.

EDUCAMPUS

Són seqüències didàctiques amb correu web, que doten a l’alumne de recursos i eines per comunicar-se.

01 diciembre, 2008

Programari comercial, gratuït i lliure

Hi ha tres tipus de programes sengons la llicencia d’utilització que tenen:

Programes comercials:
Són els que és compren o s’ha de pagar per utilitzar-los. L’autor o propietari del programa proporciona al comprador el codi executable del programa, de tal forma que es podrà utilitzar però no modificar.

Programes gratuïts:
Són programes pels quals no s’ha de pagar per utilitzar-los, es poden utilitzar de forma gratuïta però l’autor no proporciona el codi font per poder modificar-lo.

Programes lliures:
Són els programes pels quals no s’ha de pagar per utilitzar i es poden modificar i estudiar. Qualsevol pot modificar el programa i aportar-hi millores i redistribuint-lo a tercers.

Un bon lloc on aconseguir promaari lliure és Softcatala.org

Creative Commons







"Creative Commons és una corporació sense ànim de lucre fundada amb l'objectiu d'oferir un tipus de llicències a aquelles persones que no volen tenir tots els drets sobre les seves obres com els ofereix la llei de la propietat intel·lectual."




En un principi tots els materials tenen copyright, tot y que no s’especifiqui ©, la funció de Creavite Commons és restringir només alguns drets.




Hi ha quatre tipus de restriccions:



RECONEIXEMENT

Es pot utilitzar el material sempre i quan s’especifiqui qui és l’autor.

NO COMERCIAL

Es pot utilitzar el material, però sense fins comercials, es a dir, no es pot treure profit econòmic d’aquest material.

OBRA DERIVADA

Es pot utilitzar el material però sense modificar-lo.

COMPARTIR IGUAL

Es pot utilitzar, explotar i modificar el material però sempre i quan mantingui sempre la mateixa llicencia.



25 noviembre, 2008

JClic

El JClic és una eina per a la realització d'activitats de caire educatiu molt relacionat amb el món de les noves tecnologies, ja que per realitzar un JClic es imprescindible disposar d'un ordinador amb llenguatge de programació Java.
Les activitats del JClic poden ser trencaclosques, puzzles, associacions, endreçar frases...cal dir que el JClic és un software lliure, això vol dir que és gratuït però que a més qualsevol persona pot aconseguir els paremètres del programa i millorar-lo.
Dins de l'àmbit JClic podem trobar altres programes com el JClic Author, que és el programa que ens permet crear una activitat de JClic i el JClic Reports que és una eina que recull les dades sobre la utilització que fan els alumnes de l'activitat de JClic (resultats obtinguts i estadístiques).

Nosaltres a l'aula hem treballat des de la Zona Clic, una pàgina web situada al portal de l'XTEC on es poden trobar totes les dades necesàries per crear una activitat JClic, a més d'altres activitats JClic i la possibilitat de baixarte els programes del JClic.

Per tant ens hem baixat el JClic Author de la Zona Clic i hem creat un JClic sobre fruites: JClik Frucol.
Un cop creat el JClic amb les corresponents activitats hem penjat el nostre JClic a la pàgina web habilitada pel nostre tutor per a penjar aquest tipus de feina (cal ha dir que hem pujat dos tipus d'arxius, un comprimit en format .zip i altre que era .htm).

Per altra banda buscant informació a la web sobre aquesta eina multimèdia, he trobat una pàgina web que potser és interessant per als alumnes de magisteri d'educació física, ja que hi ha una gran quantitat d'activitats de JClic sobre l'educació física, deixo el link:

http://www.juanjoreverte.es/zona_jclic.htm

23 noviembre, 2008

"Va de mestres"


Durant aquests dies hem llegit a l’assignatura de seminari el llibre de "Va de mestres", un llibre dirigit a mestres i futurs mestres que parla sobre diversos àmbits del mestre a l'escola. Al llibre hi ha dos capítols interessants, un que parla sobre els ordinadors a l’aula i l’altre sobre la televisió, temes relacionats amb l'assignatura.

Exposo el resum de cada capítol:

Capítol 32.- Ordinadors a l’aula... i una bona falda

Aquest capítol parla sobre l’entrada de les noves tecnologies a l’educació i sobre d’utilització d’aquetes eines a l’escola. Els autores exposen una sèrie de preguntes que fan raonar sobre l’ utilització d’aquests materials, però sobretot els autors volen deixat ben clar que una màquina mai podrà substituir a un mestre, ja que un mestre pot seure al nen a la seva falda i explicar-li el que no entén, això es pot transmetre amb sentiments, uns sentiments dels quals la màquina no gaudeix.

Capítol 41.- La televisió, és una eina perversa?

És la televisió la culpable dels mals de la societat actual? Ho és la seva programació? O el veritable mal de la televisió és que no sabem mirar-la? La "caixa tonta", com es coneguda vulgarment, es una eina que ens proporciona espectacle de curta durada, molt suggerents i amb una manca de context. No podem deixar de banda aquest aparell que l’únic que fa és estimular-nos amb espectacles breus. Els pares, que són els responsables del que veuen els seus fills, el que han de fer es no deixar-los sols mirant la TV, si no acompanyar-los per tal d’aportar aquest context que un nen per si sol no el pot crear. Però la manera en que expressa la seva informació la televisió no tan sols es problema dels pares, si no que els mestres també ens toca. No podem cimentar el nostre propòsit educatiu exclusivament en narratives llargues que necessiten un temps determinat, si no que ens hem d’adaptar per tal d’oferir un ensenyament molt més atractiu, amb un gran nombre d’activitat i amb una durada no massa llarga, per tal d’imitar la varietat que dona el televisor i aquest fenomen que ens té a tots enganxats: el zapping.

Font bibliogràfica:
CELA, J. I PALOU, J (2004). Va de Mestres. Carta als mestres que comencen. Barcelona: Rosa Sensat

El llibre digital: "El libro digital ganará al papel en 10 años"



Després d’haver llegit aquest article "El libro digital ganará al papel en 10 años"
publicat a la web de "El Pais", les conclusions extretes són les següents:
L’article tracta sobre el terreny que està guanyant el llibre digital al llibre tradicional imprès en paper.
Per a extreure unes conclusions reals sobre la situació, s’aprofita una enquesta feta als visitants de la Fira del Llibre de Francfort.
Segons l’enquesta es poden extreure aquests aspectes a favor del llibre digial:

  • Els editors creuen que poden sobreviure al amb el llibre digital.
  • Els que impulsaran el canvi del llibre tadicional al digital seran els consumidors de Google i Amazon.
  • Segons el 40% dels enquestats, al 2018, el llibre digital superarà al tradicional.
  • L’esdeveniment més importat al món de la edició de llibres dels últims 60 anys ha sigut la veda de llibres a través d’internet.


Per altra banda l’enquesta també detecta que encara queda molt per a que es produeixi aquest canvi:

  • El 60% de editors no utilitza llibres digitals.
  • Només un 7% dels enquestats creu que els llibres digitals serà la principal font d’ingressos dins de 5%.

19 noviembre, 2008

Google docs

Aquesta entrada la utilitzaré per parlar una mica sobre aquesta eina que hem utilitzat a classe i que no coneixia fins ara.
A l'assignatura de noves tecnologies he descobert aquesta eina, trobo que és una eina molt útil per fer treballs en grup o treballar en equip, ja que vivim en una societat en que requerim molt de temps per a les nostres activitats i la distància no pot ser un factor limitant.

El google docs consisteixe en una pàgina web de google gratuïta que fa la funció d'editor de text, com un word però molt més sencill, sense necessitat de cap tipus d'instal·lació, només cal registrar-se amb un compte de gmail.

Els trets més interessants del google docs és que els documents creats queden dessats a la web, de tal manera que mai es perden, a més els documents no tan sols els pot editar l'autor inicial, sinó que aquest autor inicial pot convidar a altres usuaris de gmail per a que també facin les seves aportacions al mateix google docs, per tant es una eina molt utilt per al treball de tipus col·lectiu.

A continuació insereixo un video explicatiu sobre la utilització de google docs i com compartir documents:

Google notebook

A continuació exposaré les característiques sobre aquesta nova eina de google.
És tracta, tal i com diu el nom, d'un quadren de notes personal però amb la comoditat de que està penjat a la xarxa i sempre que hi hagi connexió a internet es pot consultar, els avantatges són:
  • Tens la llista de direccións sempre disponible (favorits).
  • Es pot compartir.
  • A més es pot escriure i posar imatges sobre la web que es posa.
  • Es poden classificar les entrades per seccions.
  • L'adreça d'aquest bloc de notes es pot publicar com a web.
  • Es pot publicar com a col·laboradors (és pot introduir informació però no modificar).
A nivell educatiu es pot fer servir:
  • Per agrupar pàgines per temes i comentar-les amb els alumnes.
  • Per a compartir entre professors de la mateixa assignatura.
  • Per fer una mateixa feina amb grups de treball.

Conferència de l'Anna Pèrez


Síntesi de la conferència:

La conferència tracta sobre el món dels blocs, per introduir el tema, primerament, l’Anna ha explicat el que són els blocs i els diferents termes que corresponen a ells, com podrien ser blogosfera, blocaire...

El que fa possible la realitat de tenir un bloc persona i que hi hagi interacció amb altes persones és la creació de la web 2.0. Abans existia la web 1.0 on només és podia baixar informació ja que era molt difícil pujar-la i eren poques persones les que tenien accés a la creació d’una web i mantenir-la. Amb la creació de la web 2.0, la realitat de poder compartir informació i tenir la possibilitat tant de baixar informació com de pujar-la és possible, ja que qualsevol persona pot tenir accés a eines que permeten crear contingut i compartir-lo.

A més és pot penjar tot tipus de recursos, vídeo, àudio, text... per a tot això hi ha webs que són buscadors de recursos, com el : GO2web20.

Per aplica tot això a l’àmbit de l’educació s’ha de tenir en compte que fa 10 anys internet era difícil, però que actualment internet és una de les fonts més grans de comunicació i que el tipus d’internet actual es multimèdia.

BLOC COM A EINA ESCOLAR:

Es pot utilitzar per crear continguts tant mestres com alumnes, la creació d’aquest contingut permet augmentar la participació i "fer xarxa", és a dir, que hi hagi una interacció entre els diferents alumnes i els seus blocs, no només llegir el bloc, sinó també fer un treball de reflexió i ser capaç de fer un comentari.

Cal dir que el llenguatge actual dels nens és un llenguatge basat en la tecnologia i internet, per tant s’ha d’educar de tal forma que sigui capaç d’utilitzar aquest llenguatge i els recursos que ens ofereix internet de forma responsable. Per altra banda el mestre també a de tenir en compte el tipus d’activitats que els hi fa fer als nens, ja que és molt fàcil trobar informació, per tant el que s’ha d’intentar és que els nens pensin i treballin amb aquesta informació i no es limitin a copiar-la.

Amb la creació d’un bloc a més de treballar les competències lingüístiques, es treballa en xarxa i per tant és podria dir que es tracta d’un aprenentatge compartit.

En el cas de l’escola on treballa l’Anna Pérez, cada grup classe té un bloc on explica el seu dia a dia, per tant altes nens d’altres grups poden visitar aquests blocs i fer comentaris, de forma que tota l’escola esta unida a través dels blocs.

A banda de tot això un bloc permet tenir un ordre i permet reflexionar, per què es fa una cosa, es penja, la resta de persones poden posar comentaris i posteriorment es pot tornar a mirar el que s’havia penjat.

Hi ha altres eines que també es poden utilitzar per a portar a terme un aprenentatge compartit que són les wikis, que no és més que un document compartit on cadascú pot aportar la seva idea.

BLOC COM A EINA PER AL MESTRE:

Un bloc també pot ser de gran utilitat per al mestre en el sentit de tenir la seva informació endreçada i com a eina per a la reflexió. A més un mestre pot estar en continu aprenentatge a través de la creació d’un bloc, ja que no només mira el seu bloc sinó que a través de les RSS permet estar en contacte amb altres blocs també educatius.

5 Frases significatives:

" ..estructura d’escola del segle XIX, mestres del segle XX i nanos del segle XIX..."

"El tema no és si és fàcil o no és fàcil trobar informació a internet, el tema i la reflexió que hem de tenir és: davant de tota aquesta informació, com ens em de plantejar els mestres quin tipus d’activitats fem per a que amb aquella informació treballin (els alumnes)"

"... llegim per entendre i escrivim per ser llegits..."

"...al bloc no tot és escrit."

"...pot aprendre del que tu has posat, fer-los conscients de l’aprenentatge compartit"
Com a llocs d'interès poso el link de:

13 noviembre, 2008

Pànic a la Tamarita


Aquest és el resultat del vídeo fet per a l'assignatura d'NTAE.

L'objectiu del vídeo es expressar una sensació o emoció sense dir cap paraula, la sensació que volíem expressar era l'angoixa de ser perseguits.

Els procediments per a la realització del vídeo són els següents:

  • Crear un guió.

  • Gravar les imatges amb una càmera de vido en format de cinta miniDV.

  • Capturar les imatges a l'ordinador amb el "Pinnacle Studio 11".

  • Edicitar el video, també amb "Pinnacle Studio 11". Durant aquesta edició es poden utilitzar les diverses eienes que inclou el programa, com ara els títols, les transicions, els efectes visuals, canviar i incloure el so i la música, canviar la velocitat del video, retallar, copiar, enganxar i l'insercció de text dins de la imatge. (S'ha de tenir en compte que sempre que es fa un canvi al video es convenient guardar els canvis en forma de projecte).

  • Gravar el video. En aquest cas en format wmv gran, que té una grandaria de , 720x576, teriorment passem a grabar el vídeo en format wmv gran amb una grandària de 720xfp, 25fps i ocupa uns 50Mb, la diferència amb el format dv és que aquest esta comprimit.

  • Penjar el video a la web. Per a aquest pas necessitem un compte de youtube per tal de poder penjar el video en aquesta web.

  • Penjar el video el bloc. Per a realitzar aquest pas, cal copiar el codi embed que surt al youtube i copiar-lo a una entrada del nostre bloc.

03 noviembre, 2008

So digital

En aquesta entrada explicaré la pràctica que vam fer sobre el so digital.
Per començar, dir, què igual que passa amb la imatge, el so digital té varis formats, però el més recomanat per utilitzar és el format mp3, què seria l'equivalent al jpg en imatge.
Per fer la pràctica del tractament del so digital hem utilitzat el programa de l'audacity, amb el qual hem pogut retallar la cançó, gravar veu i enganxar-la a la cançó i també posar-li efectes especials a la nostra cançó.
Posteriorment m'he registrat al goear (pàgina web on amb un compte d'usuari es pot penjar so, tipus youtube) per poder penjar la cançó a la web, he compiat el codi embed i l'he enganxat al meu bloc personal.
El resultat és aquest:

14 octubre, 2008

Tractament d’imatge digital: utilització GIMP

La pràctica consisteix en penjar al bloc una imatge de tamany “gran”, en aquest cas de 3072x2304 píxels i amb un pes de 1,22 mb.
Posteriorment amb d’utilització del GIMP redimensionar la mateixa imatge i observar els canvis i a continuació fer lo mateix però retallant una parta de la imatge original.

Imatge original



Imatge redimensionada



Imatge retallada


Després d'observar les dades, els resultats han sigut els següents:





























ImatgeTamanyPesResolucióTemps de pujada
Original3.072 x 2.3041'22Mb72ppp1'38"
Redimensionada300 x 22543'6Kb72ppp0'11"
Retallada964 x 784174Kb72ppp0'23"

Si ens parem a observar detingudament les dades obtenides, es pot observar fàcilment que, la imatge que menys ha trigat en pujar-se ha sigut la imatge redimensionada que a l'hora es la que més té un pes i tamany més petit; així com, la que més ha trigat ha sigut la imatge original que es la més gran i la que més pesa, tot i que observant les dades, en cap dels tres casos la resolució de la imatge varia.
A nivell visual, tot i que la imatge redimensionada es més petita que la original, no hi ha grans canvis.

11 octubre, 2008

NTAE: Pissarra virtual

En referència al tema tractat a classe sobre les noves tecnologies aplicades a l’educació, el passat dia 30 de setembre vaig trobar un article tractant aquest mateix tema al diari de publicació gratuïta “metro”.

L’article es centrava sobre d’utilització de la pissarra digital, en especial a una escola madrilenya. Exposava que la utilització d’aquest tipus de eines era molt recomanable, ja que al mateix instant al qual el professor està explicant la lliçó, l’alumne pot gaudir de tenir una molt més informació, més detallada i sobretot molt més visual, que fa que captar en major grau l’atenció de l’alumne que amb una pissarra tradicional. També parla sobre els diferents recursos i possibilitats pedagògiques d’aquesta nova innovació que de ben segur serà el futur de la nostra educació.

02 octubre, 2008

Presentació:

Per obrir el bloc, primer de tot faré la meva presentació personal:

Em dic Marta, sóc de Sant Andreu de la Barca i tinc 21 anys.

Des de ben petita (5 anys) me dedicat a la gimnàstica artística, he competit, però aquest esport es de curta durada... així que amb 16 anys ja vaig començar a donar algunes classes, amb 19 em vaig retirar com a gimnasta i ara com molts de vosaltres, suposo, als matins estudio i a les tardes treballo a l'Associació Esportiva Sant Andreu de la Barca o més abreviat AESAB, porto 3 grupets de nenes d'entre 4 i 14 anys les quals competeixen a competicions de la Federació Catalana de Gimnàstica.

I el fet d'escollir aquest estudis pues han sigut que des de ven jove he tingut contacte amb nens i trobo que l'esport es una bona eina per poder educar i ensenyar altres tipus de valors als nens.

Un salut!